به گزارش راسخون؛ موج سوم کرونا با شدت بیماری‌زایی بیشتر آغاز شده، تخت‌های بیمارستانی و به ویژه تخت‌های ویژه پر شده‌اند و دیگر بیمارستان‌ها نمی‌توانند بیماران غیر اورژانسی را پذیرش کنند. از طرفی کرونا همچنان می‌تازد و جان می‌گیرد و چند روز متوالی است که مرگ‌های روزانه کرونایی بالای ۲۰۰تا است و جمعی از مردم گویا هنوز این موج را، این مرگ‌ومیرها را و این داغ‌ها را باور نکرده‌اند؛ نه ماسک می‌زنند و نه فاصله‌گذاری فیزیکی را رعایت می‌کنند.

حالا اما مسئولان برای مهار کرونا، مجبور شدند در کنار توصیه‌ها، به راهکارهای بازدارنده و دستوری روی آورند تا شاید بتوانند جلو جولان ویروس را بگیرند. بر همین اساس طبق اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا استفاده از ماسک از امروز از درب خانه، اجباری است و ورود به وسایل حمل و نقل عمومی بدون ماسک ممنوع است. 


ماسک نزنید، ۵۰ هزار تومان جریمه می‌شوید

 

این‌طور به نظر می‌رسد که توصیه‌ها، خواهش‌ها و دستورالعمل‌هایی که وزارت بهداشت مدام اعلام می‌کرد موثر واقع نشده است و مسئولان ناچار شده‌اند که توصیه‌های دستوری و راهکارهای بازدارنده را در دستور کار خود قرار دهند تا شاید از این طریق راه گسترش و جولان این ویروس را بگیرند.

طبق اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا استفاده از ماسک از روز شنبه 19 مهر از درِ خانه اجباری است و ورود به وسایل حمل و نقل عمومی بدون ماسک ممنوع است. رئیس‌جمهوری نیز در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد که از شنبه در تهران هر فردی که ماسک نزند، ۵۰ هزار تومان جریمه می‌شود.

 



رئیس‌جمهوری تأکید کرد که نیروی انتظامی از ابزار و وسایلی که در اختیار دارد در این زمینه استفاده می‌کند و به فرد متخلف ابلاغ خواهد شد که چه روزی و در چه خیابانی بدون ماسک بوده‌ و او موظف است جریمه را به حسابی که وزارت بهداشت اعلام می‌کند، واریز کند.
 


جریمه ۲۰۰ هزارتومانی برای کسانی که ابتلایشان را به کرونا کتمان کنند

 

روحانی همچنین تأکید کرد که فرد به محض اطلاع از ابتلای خود باید به خانواده و محل کارش اطلاع دهد و دو هفته در قرنطینه بماند و حق خروج از قرنطینه را نداشته باشد و اگر تخلف کند برای هر نوبت تخلف ۲۰۰ هزار تومان جریمه می‌شود.

رئیس‌جمهوری همچنین تأکید کرد که فرد متخلف دو هفته فرصت دارد جریمه را به حسابی که وزارت بهداشت اعلام می‌کند واریز کند، در غیر این صورت از روش‌های دیگر به عنوان بدهکاری آن افراد اقدام شده و جریمه از او اخذ می‌شود.


۴ مرحله جریمه برای اصنافی که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند

 

او همچنین درباره اصناف نیز اعلام کرد اگر فردی که به عنوان خدمت‌دهنده در اصناف حضور دارد، خودش مراعات نکند، جریمه می‌شود و اگر به افرادی خدمت بدهد که ماسک ندارند باز هم جریمه می‌شود. جریمه‌های اصناف نیز به این صورت است که در مرحله اول تذکر داده می‌شود، در مرحله دوم ۳۰۰ هزار تومان جریمه می‌شود، در مرحله سوم یک میلیون تومان جریمه در انتظار اوست و در مرحله چهارم محل کسب متخلف پلمپ می‌شود.
 

ورود افراد بدون ماسک به ادارات ممنوع

 

رئیس‌جمهوری درباره میزان جریمه تخلف از پروتکل‌ها در اداره‌ها نیز تأکید کرد که «برای ورود به ادارات نیز مقرراتی مشخص شد؛ هم برای حراست و هم برای نگهبانی. آنها باید مانع ورود افراد بدون ماسک به ادارات شوند و اگر این وظیفه را رعایت نکنند، همه مقرراتی که برای فرد متخلف گذاشته شده، برای حراست و نگهبانی هم جاری است.»



تعیین این جرایم و برخوردهای قهری می‌تواند در شرایط اوج کرونا به نوعی بازدارنده باشد و نمودار صعودی ابتلا و بستری ناشی از کرونا را در کشور کنترل کند. همان‌طور که در بسیاری از کشورهای دنیا این اتفاق افتاده است؛ به عنوان مثال در انگلیس جریمه در نظر گرفته‌شده برای افرادی که ملزم به خود قرنطینگی هستند اما این موضوع را رعایت نمی‌کنند از ۱۰۰۰ پوند شروع شده و در صورت تکرار به رقم ۱۰ هزار پوند می‌رسد.

چگونگی اخذ جریمه‌های کرونایی

معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت به تشریح شیوه اخد جریمه‌های کرونایی پرداخت و گفت: این جریمه‌ها یا از یارانه افراد متخلف کسر می‌شود و یا بر کارت ملی آنها اعمال می‌شود.

محسن فرهادی درباره چگونگی شناسایی متخلفان کرونایی و نحوه اخذ جریمه‌ از آنها، گفت: خدمت دهنده‌ها می‌توانند بخش دولتی یا بخش خصوص باشند که در هر دو گروه درخصوص جرایم و مجازات‌ها تاکنون نیز مشکلی نداشته‌ایم. کارمند بخش دولتی در صورت نزدن ماسک و عدم اطلاع به مافوق درمورد ابتلا به کرونا  جریمه‌ میشود که از حقوقش کسر می‌شود. در مورد واحدهای صنفی نیز از آنجایی که دارای پروانه کسب هستند؛ درصورت عدم رعایت پروتکل‌ها به راحتی می‌توانیم آنها را جریمه کنیم.
وی درباره نحوه جریمه افرادی که در خیابان‌ تردد میکنند و شاید شاغل نباشند، ادامه داد: این افراد از طرق مختلف حتی بدون آنکه خودشان درجریان باشند و بدون گرفتن کارت ملی و شماره ملی،  با روش‌هایی از سوی نیروی انتظامی جریمه میشوند و میزان جریمه پس از تشخیص هویت می‌نشیند. ممکن است فرد فرد در جایی شاغلنباشد که جریمه از حقوقش کسر شود و یا در ابتدا جریمه را نپردازد. اما، این بدهی در هویت و کارت ملی فرد نشسته است و در هرمرحله‌ای که بخواهد خدمتی دریافت کند قابل وصول خواهد بود.
 



فرهادی افزود: راه دیگر وصول جریمه‌ها نیز می‌تواند نشستن جریمه‌ها در سیستم دریافت یارانه‌ها باشد به این صورت که پس از اعلام نیروی انتظامی میزان جریمه‌ی فرد توسط بانک کسر می‌شود. 

وی با تاکید بر عدم برخورد فیزیکی نیروی انتظامی با مردم در خیابان‌ها برای جریمه‌ی نزدن ماسک، اظهار کرد: این جریمه برای تعداد انگشت شمار افرادی اعمال می‌شود زیرا عموم مردم تابع نظم و رعایت نکات بهداشتی هستند و جریمه‌ها چیزی نیست که قرار باشد به ضرر مردم باشد. برخورد با کسی که عمدا پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کند مورد حمایت مردمی خواهد بود که خودشان پروتکل‌ها را رعایت می‌کنند. 

وی درباره نحوه نظارت‌ها بر اجرای قوانین، تصریح کرد: برای هر سه گروه کارمندان دولتی، شاغلین بخش خصوص و صنوف و افرادی که جایی شاغل نیستند، نیروی انتظامی و کارمتدان بهداشت محیط همزمان باهم فعال هستند البته ؛گروه سوم طبیعتا وظیفه مستقیم نیروی انتظامی است. بر اساس مصوبه امروز مایقی کسانی که در سامانه SALAMAT.GOV.IR ثبت نام نکردند هم ثبت‌نام می‌کنند و یک هم روش نظارتی دیگر از طریق QRcode است. 

 
فرهادی درباره اخد جریمه از کارت ملی یا یارانه افراد، گفت: هر شهروند ایرانی شناسایی شده است و شخصیت اجتماعی دارد و پس از شناسایی نیروی انتظامی به راحتی جریمه را اعمال می‌کند البته شاید جریمه سریع‌الوصول نباشد اما بالاخره وصول می‌شود زیرا افراد زندگی اجتماعی دارند و نیاز به استفاده از کارت ملی خود دارند. البته معتقد هستم چون مردم به فکر خودشان و سلامتشان هستند می‌دانند وضع این جریمه‌ها به نفع خودشان است.

وی در پاسخ به این سوال که اگر خطایی در ثبت چهره، کدملی و... توسط نیروی انتظامی رخ دهد، فردی که اشتباها جریمه شده است چگونه می‌تواند اعتراض خود را ثبت کند؟، بیان کرد: رخ دادن چنین حالتی هم ممکن است اما مسیر به شکلی طراحی می‌شود که از طریق نیروی انتظامی قابل رسیدگی باشد. یکی از راه‌های اخذ جریمه با متخلفان کرونایی با مستند سازی تخلف است. فراموش نکنیم گام اول فرهنگسازی رعایت نکات بهداشتی است.

وی درباره استفاده از ماسک در خودروهای شخصی تک سرنشین، افزود: هدف ما بیشتر ناوگان حمل و نقل عمومی است اما زمانی که ماسک در جامعه اجباری شده است طبیعی است که حتی برای سفر با خودروی خود لازم باشد ماسک بزنید.

فرهادی تاکید کرد: قرار است جریمه‌ها مستقیما به حساب وزارت بهداشت ریخته شود. بر اساس مصوبه این جریمه‌ها فقط باید برای اقدام علیه کرونا استفاده شود.


 
 


منبع:
1. ایسنا/ جریمه‌های کرونا و چند پرسش
2. شهروند آنلاین/ جریمه‌های کرونایی چطور اعمال می‌شود؟
3. ایسنا/ چگونگی اخذ جریمه‌های کرونایی/ کسر جریمه از یارانه یا ثبت در شماره ملی
4. توئیتر
* درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.